Festivaluri concurs muzica 2020


vineri, 5 aprilie 2019

Regulament - Festivalul "Capitala Muzicală" , 23-25 august 2019 , Sibiu




  1. Obiective:
Festivalul Internaţional „Capitala Muzicală” - ediția a VII-a se desfășoară la Sala Thalia din Sibiu în perioada 23.08-25.08.2019 și face parte din Programul educaţional internațional “Viaţa la pozitiv-Positive Life”, program aflat în organizarea Asociaţiei “Positive Life” şi a Colegiului Tehnic “Independenţa” Sibiu.


Acest festival-concurs îşi propune să promoveze muzica, să încurajeze şi să contribuie la descoperirea a cât mai multor tinere talente, să promoveze şi să stimuleze cele mai valoroase prezenţe, asigurând un cadru propice pentru evoluţia tuturor tinerilor interpreţi într-un concurs desfășurat în condiții de spectacol televizat, și să creeze posibilitatea ca tinerele talente din domeniul muzicii să se cunoască, să se întâlnească și să împărtășească din experiența proprie și celorlalți.

  1. Perioada desfăşurării, procedura înscrierii şi data limită de înscriere:
Concursurile se desfășoară în zilele de 23 și 24 August 2019.
Gala Laureaților va avea loc în data de 25 August 2019.
Perioada de trimitere a dosarelor de înscriere 01 aprilie – 10 iulie 2019.

Înscrierea în concurs se realizează online şi se face individual, pentru fiecare concurent în parte, prin trimiterea pe e-mail-ul capitalamuzicala@gmail.com până în data de 10 iulie 2019 a materialelor prevăzute în capitolul 5 . ATENȚIE !!! Aplicanții vor fi înscriși DIRECT în concurs. NUMAI cazul în care numărul aplicanților va depăși numărul locurilor disponibile fiecărei grupe de concurs, a oricărei secțiuni muzicale, se va realiza o preselecție GRATUITĂ a dosarelor de concurs respectându-se prevederile capitolului 5.

  1. Tema concursului:
Viaţa la pozitiv” - Fiecare concurent va avea posibilitatea de a-și demonstra calitățile, talentul și valoarea interpetând o melodie cu tentă pozitivă în cadrul unui concurs desfășurat în condiții de spectacol televizat, jurizat la cele mai înalte standarde de profesioniști. Numele mebrilor juriului va fi anunțat DUPĂ încheierea înscrierilor.

  1. Participanţii:
Poate participa la acest concurs orice tânăr ce NU a împlinit vârsta de 19 de ani până la data concursului, respectând regulamentul, chiar dacă au mai participat la vreuna din edițiile anterioare, dar nu au câștigat Marele premiu: Trofeul Festivalului. Organizatorii vor înscrie direct în concurs fiecare aplicant, la secţiunea şi grupa de vârstă specifică, doar în cazul în care numărul aplicanților va depăși numărul locurilor disponibile fiecărei grupe de concurs, a oricărei secțiuni muzicale, vor realiza o preselecție GRATUITĂ a dosarelor de concurs respectând prevederile capitolului 5.

  1. Structură, condiții de participare:
5.1 Concursul se va axa pe 4 secțiuni muzicale:
  • Muzică instrumentală (pian, vioară, chitară, clarinet, saxofon, acordeon, nai e.t.c. )
  • Folk
  • Muzică Tradițională
  • Muzică uşoară
Fiecare secțiune muzicală va fi structurată pe 7 grupe de vârstă cu maxim 10 concurenți:
Grupa 1 - 4 – 6 ani
Grupa 2 - 7 – 8 ani
Grupa 3 - 9 – 10 ani
Grupa 4 - 11 – 12 ani
Grupa 5 - 13 – 14 ani
Grupa 6 - 15 – 16 ani
Grupa 7 - 17 – 18 ani
și o grupă separată de GRUPURI ( „4 mâini”, Duet, Trio etc ...).
În cazul în care numărul celor care vor aplica pentru accederea în faza live a concursului va fi mai mic decât numărul prevăzut de prezentul regulament pentru fiecare grupă, organizatorii vor restructura numărul și/sau vârstele grupelor. În cazul în care doritorii vor depăși numărul locurilor disponibile în fiecare grupă, finaliștii vor fi selectați în urma unei preselecții gratuite.

5.2 Dosarul de înscriere trebuie trimis ONLINE pe email-ul festivalului capitalamuzicala@gmail.com în perioada 1 aprilie – 10 iulie 2019 și conține:
  • Fişa de înscriere completată integral (Anexa 1) și semnată ;
  • Anexa 2 – Drepturi de autor completată și semnată ;
  • Copie a certificatului de naştere sau a cărţii de identitate;
  • Pentru secțiunile de Muzică Tradițională și Muzică UȘOARĂ: o piesă înregistrată (pozitiv) în format .mp3 (pentru a nu apărea cheltuieli suplimetare, aceasta poate fi diferită de cea pe care dorește să o interpreteze în concurs...). Durata înregistrării nu poate depăşi 4:00 minute. În cazul în care concurentul nu deține înregistrări actuale se poate trimite pentru preselecție un link youtube...
  • La celelalte secțiuni muzicale, respectiv FOLK sau Muzică Instrumentală, PRESELECȚIA va fi efectuată pe bază de CV și/sau link youtube. Dacă pentru prestația LIVE e nevoie de un acompaniament pe suport digital, acesta va fi trimis pe e-mail (pentru playlist-ul de concurs…). Grupurile sunt acceptate și cu piese de maxim 6 minute. Se poate veni cu corepetitor propriu sau se poate asigura corepetitor de către organizatori, cu obligația concurentului de a trimite la înscriere și partitura.

NU EXISTĂ TAXĂ DE PRESELECȚIE – preselecția se va face gratuit, doar concurenții calificați în finală vor achita donația de organizare.

5.3 În perioada 11 iulie – 20 iulie 2018 va avea loc anunțarea concurenților admiși în concurs.
  • Concurenții admişi pentru prestația live vor fi anunțați telefonic și/sau pe adresa de mail de unde au fost trimise materialele pentru înscriere. Doar concurenții ADMIȘI care au completat și restul materialelor necesare pentru dosarul de înscriere vor fi afişati în data de 01 august 2019 pe saitul https://www.capitalamuzicala.ro , pe Facebook pe pagina “Capitala Muzicală“ (https://www.facebook.com/festivalcapitalamuzicala) și pe alte site-uri de promovare de specialitate. Până la data afișării finaliștilor toți concurenții ADMIȘI anunțați vor trimite: negativul pe suport digital (pentru playlist-ul de concurs..), Fotografie color în prim plan (cât mai recentă) și copia chitanței cu donația pentru organizarea festivalului cu datele: Asociația Positive Life, CIF 5339564 în contul:
RO04 BTRL 0330 1205 P722 11XX, Banca Transilvania Sibiu după cum urmează:
  • Interpreții Soliști – 255 Lei (pentru concurenții ce doresc participarea la mai multe secțiuni se va adăuga 125 Lei pentru fiecare secțiune suplimentară);
  • Grupuri – 405 Lei (indiferent de numărul membrilor grupului);

În cazul neprezentării la concurs donația NU se returnează. Va fi luată în considerare pentru o eventuală calificare pentru participarea la ediția următoare.

5.4 La fiecare grupă de vârstă se vor califica în finală MAXIM 10 concurenţi; Fiecare grupă de vârstă va avea doi concurenți de rezervă (al XI-lea și al XII-lea clasat în urma eventualei preselecții, care vor înlocui concurentul/ții care din diverse motive nu poate/pot participa la concurs). Atenție: Concurenții de rezervă vor ocupa și locul concurenților ce nu au completat restul materialelor până la data de 31 iulie 2019.

5.5 La grupa de vârstă unde nu se califică în finală minim 7 concurenţi, se vor comasa/regrupa grupele. În cazul în care unul dintre finaliști nu se va putea prezenta la concurs are obligația de a anunța organizatorii pentru a se putea înlocui materialele cu cele ale unuia din aplicanții aflați pe lista de rezervă.

5.6 - Vor fi admise în concurs maxim 10 duete şi/sau grupuri la FIECARE Secțiune Muzicală.
- Vârsta împlinită de concurent la data desfăşurării concursului va stabili grupa din care acesta va face parte, iar ziua naşterii va arăta ordinea de intrare în concurs. ATENȚIE: în cazul în care concurenții doresc moment coregrafic se va ține cont la stabilirea ordinii de intrare în concurs și de timpii necesari pentru schimbarea ținutei dansatorilor.
Atenție: La secțiunile unde NU se completează cele 7 grupe de vârstă, premiul Trofeului de secțiune muzicală va fi REDUS proporțional.

5.7 - Repertoriul:
Liber ales la TOATE secțiunile, respectând toate condițiile prezentului Regulament.
La Secțiunea Muzică Instrumentală concurenții trebuie să se încadreze între 2 min. și maxim 10 min. (în funcție de vârstă...) și să interpreteze una sau două lucrări muzicale fără partitură. La cerere se asigură Corepetitor, cu obligația trimiterii partiturii odată cu dosarul de înscriere; se admit și corepetitori proprii dacă concurentul consideră necesară prezența acestuia (va fi evaluat momentul în ansamblul său).
La Secțiunea Folk se admit corepetitori sau orchestrații pe suport digital.
La Secțiunea Muzică Tradițională se va puncta și frumuseţea şi autenticitatea costumului tradițional purtat de interpret, iar pentru concurenții cu vârsta peste 10 ani este obligatorie interpretarea UNEI STROFE fără acompaniament orchestral (dintr-o doină, cântec doinit, baladă sau folclor tradițional), iar minim una din cele două melodii interpretate să provină din zona folclorică pe care o reprezintă.
La Secțiunea Muzică Ușoară concurenții își pot înfrumuseța momentul cu aportul unei trupe coregrafice proprii sau puse la dispoziție de organizatori.
5.8 Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru drepturile de autor şi cele conexe ale acestora, a melodiilor interpretate în concurs, concurentul fiind unic responsabil pentru orice consecinţe directe sau indirecte care pot apărea ca urmare a participării la acest concurs;

5.9 Organizatorii îşi rezervă dreptul de a promova înainte de desfăşurarea concursului, în timpul şi după finalizarea acestuia, prin prezentări în spaţii publice sau presă, radio şi televiziune în scopuri necomerciale evenimentul şi participanţii. De asemenea Comitetul de Organizare, împreună cu membrii juriului îşi rezervă dreptul de a selecta concurenţii, după jurizarea prealabilă a materialelor trimise la înscriere.

  1. Modul de desfăşurare:
1 aprilie 2019 – 10 iulie 2019 – Trimiterea dosarelor de aplicare a concurenților
11 iulie 2019 – 20 iulie 2019 – Anunțarea concurenților ai căror dosare au fost admise
01 august 2019 – Afişarea finaliştilor ce au trimis restul materialelor necesare + Programul desfășurării
23 August 2019 – Concursurile de muzică Instrumentală, Folk și Muzică tradițională, Recitaluri invitați + Trofee 2018
24 August 2019 – Concursul de Muzică Ușoară, Recitaluri invitați + Trofee 2018
25 August 2019 – Gala Laureaților: Înmânări premii Câștigători 2019 + Recitaluri Trofee + Recitaluri invitați
  1. Validitate:
Pentru ca participarea să fie considerată validă, concurenţii trebuie să respecte tema „Viaţa la Pozitiv”, melodia trebuie să conţină versuri adecvate vârstei concurentului, ţinuta trebuie să NU conţină elemente vulgare și să se încadreze în specificul secțiunii muzicale. Să respecte criteriile regulamentului şi să se încadreze în termenele limită din prezentul Regulament, orice întârziere duce la descalificare.

  1. Desemnarea câştigătorilor; Jurizare şi premii:
8.1 Concurentul cu cea mai mare medie a notelor va câștiga Trofeul Festivalului = 4.600 lei.
8.2 Fiecare secțiune muzicală din concurs va avea un Trofeu al Secțiunii Muzicale = 2.300 lei.
8.3 Fiecare grupă de vârstă va avea câte UN: Trofeu de grupă, Loc I, Loc II, Loc III, 3 Menţiuni și Premii Speciale.
8.4 Toți concurenții vor fi recompensați cu diplome și materiale sponsorizate. Toate premiile se vor înmâna PERSONAL pe scenă în cadrul Galei Laureaților. Prezența concurenților la Gala Laureaților este obligatorie, nu se trimit premiile prin poștă. Premiile în bani vor fi ridicate PERSONAL de la Secretariatul Festivalului imediat DUPĂ terminarea Galei Laureaților pentru a nu perturba desfășurarea galei. În funcție de aportul sponsorilor vor fi recompensați pecuniar mai mulți câștigători. La secțiunile unde nu se completează grupele de concurs, se va diminua în mod proporțional premiul pentru câștigătorul Trofeului Secțiunii și pentru ceilalți câștigători. Se vor încuraja şi sprijini cât mai mulți participanţi cu Premii Speciale acordate de Sponsori şi Parteneri (Consiliul Județean, Filarmonica Sibiu, Colegiul Tehnic Independența, Liceul de Artă Sibiu, Școala Populară de Artă, Casa de Cultură a Studenților Sibiu e.t.c.), Miss & Mister, Popularitate, Cea mai frumoase doină, Cel mai frumos costum popular, Cel/cea mai tânăr concurent, Originalitate, Compoziție etc.
DOAR Câștigătorii Trofeului Festivalului într-una din edițiile anterioare NU vor mai putea participa la concursul vreunei ediții ulterioare, dar vor fi invitați să participe cu un Recital la Spectacolul din cadrul Galei Laureaților ediției ulterioare câștigării marelui premiu, precum și ca MEMBRU al juriului într-una din edițiile ulterioare.
În cazul mediilor egale departajarea va fi făcută de către notele (sau opinia) Președintelui Juriului.
Toţi profesorii coordonatori vor primi distincţii.
Toate instituţiile şcolare de unde provin participanţii vor primi distincţii.

8.5 Criteriile care stau la baza acordării notelor vor fi:
  • calitate interpretativă;
  • dificultatea melodiei;
  • prezenţă scenică;
  • dicţie,
  • intonație,
  • emisie vocală;

8.6 Juriul va fi format din:
- Membrii ai Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania
- Reprezentanți ai mediului academic
- Artişti consacraţi din fiecare domeniu
- Câștigători ai Trofeului Festivalui în ediții anterioare
- Reprezentanţi ai: autorităţilor locale; partenerilor și organizatorilor; sponsorilor ce conferă premii speciale;
mass-media;
Comunicarea componenţei Juriului se va face prin intermediul saitului festivalului https://capitalamuzicala.ro/ , precum și pe pagina https://www.facebook.com/festivalcapitalamuzicala și pe alte canale de comunicare.
Din Juriu NU vor face parte profesori coordonatori ai concurenților admiși în concurs!
Câștigătorul/câștigătoarea Trofeului Festivalului va fi invitat să facă parte din juriul festivalului la o ediție ulterioară !
Membri juriului îşi rezervă dreptul de a acorda premii speciale ( Ex. Premiul Special al Juriului, Premiul Special al Concursului, Artistul festivalului, e.t.c. ), pentru participanţii care dovedesc calităţi interpretative deosebite. De menţionat faptul că aceste premii nu fac parte din concurs şi vor fi acordate spontan, doar în cazul în care juriul se autosesizează şi comunică organizatorului o astfel de decizie.
Evaluarea concurenţilor se va face după susţinerea piesei, cu note de la 5 la 10, putându-se acorda şi jumătăţi sau sfert de punct (6,50; 7,75...) de către fiecare membru al juriului pe un formular special, în timpul sau imediat după interpretarea piesei în concurs. Clasamentul va fi alcătuit în ordinea descrescătoare a mediilor notelor acordate.

  1. Responsabilitatea părților și notificări cu statut juridic:
* Organizatorii concursului nu îşi asumă responsabilitatea pentru materialele trimise de participanţii şi/sau care nu sunt recepţionate de organizator din motive tehnice independente de voinţa sa; Se va răspunde fiecărui mesaj primit, în termen de maxim 48 de ore de la primirea mesajului. Cei care nu au primit mesaj de confirmare a primirii materialelor sunt rugați să retrimită materialele și/sau să contacteze organizatorii.
* Organizatorii nu plătesc pentru producerea momentului artistic. Prin participare, interpreţii renunţă la orice pretenţii de remuneraţie în legătură cu promovarea evenimentului şi după terminarea acestuia atâta timp cât acțiunea are scop cultural şi de promovare a Festivalului și a programului educațional „ Viaţa la pozitiv”.
* Înainte de terminarea perioadei de trimitere a aplicațiilor organizatorii pot modifica prezentul regulament pentru îmbunătățirea calității festivalului sau a condițiilor oferite concurenților.
* La fiecare secțiune muzicală se asigură timp și spațiu ( sau pian) pentru repetiție („încălzire”).
* Prezența concurentului la probele de sunet organizate înaintea desfășurării concursurilor este obligatorie! Ajută și pentru acomodarea cu condițiile de scenă, cât și pentru verificarea negativelor de pe play-list.
* Întrucât toate evenimentele festivalului au loc în condiții de spectacol televizat și vor fi transmise LIVE, cât și pentru desfășurarea cursivă a festivalului, prezența concurenților în culise cu 30 de minute înainte de intrarea în concurs/gală este OBLIGATORIE !
* La Gala Laureaților concurenții se vor prezenta în ținuta de scenă. Dacă au participat la mai multe secțiuni muzicale își vor alege DOAR unul din costumele de scenă.
* Programul orar și ordinea intrării în concurs vor fi afișate în aceeași zi cu afișarea finaliștilor.
* În cadrul Galei Laureaților unii concurenți vor primi mai multe premii. Nu părăsiți sala de spectacole înainte de terminarea festivității de premiere pentru a putea primi toate premiile pregătite de organizatori/juriu/parteneri.

Mult succes tuturor!

Regulamentul conţine şi cele doua ANEXE :
ANEXA 1 – FIŞA DE ÎNSCRIERE
ANEXA 2 – DECLARAŢIE PĂRINTE/TUTORE







Anexa 1

Festivalul Internațional
Capitala Muzicală” Ediția a VII-a - 2019
- Fișă de înscriere în concurs -



Nume şi prenume concurent/ă:

Secțiunea: Muzică .....

Grupa:

Vârsta:

CNP: 

Data nașterii:

Unitate şcolară reprezentată/ONG: 

Domiciliul:

Telefon fix /mobil:

E -mail:  

Numele îndrumătorului: 


Piesa înscrisă în concurs:

Compozitor:

Textier:

Nume şi prenume însoţitor concurent, Serie şi număr C.I., domiciliu:

C.V.-ul concurentului, premii obținute:












Data ............. 2019 Semnătura




Anexa 2


Festivalul Internațional
Capitala Muzicală” Ediția a VII-a – 2019

- Declarație -

Subsemnata/ul ………………………………..………………………... posesor al actului de identitate …….. seria …….. nr. ………..…..…. , CNP …………………..…..………………… domiciliat în …………….…….….., str. …………………………….…..………..……………….nr. ……….…, ap. ………, județul …………………….., telefon ……………………………

În calitate de concurent/(ă)/părinte/tutore/profesor/îndrumător al concurentei/lui
………………………………………………………………………………….………………..…………….. ,

declar că îmi asum răspunderea pentru interpretarea piesei
„ … … … … … … … …………………..…………………… … … … … … .”
compozitor …………………………………….………….. textier ……………….………………………,


în ceea ce privește drepturile de autor și cele conexe ale acestora pentru interpretarea din cadrul Festivalului Internațional „Capitala Muzicală ” Editia a VII-a, 2019, ( în cazul minorilor această declarație va fi completată de către un părinte / tutore ) și că sunt de acord cu cesionarea drepturilor ce derivă din prestațiile artistice de la acest eveniment către organizatorii acestui festival-concurs.
Menționez că am luat la cunoștință Regulamentul concursului și condițiile impuse de organizatori pentru participarea la această activitate, cunosc faptul că organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru drepturile de autor şi cele conexe ale acestora, a melodiilor interpretate în concurs, concurentul (reprezentantul) fiind unic responsabil pentru orice consecinţe directe sau indirecte care pot apărea ca urmare a participării la acest concur, și că îmi exprim acordul pentru utilizarea și prelucrarea datelor, imaginilor și videoclipului youtube ale cocurentei/ului, conform legii 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și liberă circulație a acestor date, în scopuri de promovare media, massmedia, ziare, tv, radio și internet a evenimentului, a participanților și a câstigătorilor acestui eveniment.




DATA  …………….…….. 2019





SEMNĂTURA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu