Festivaluri concurs muzica 2020


joi, 27 iunie 2013

Regulament Festival "STRUGURELE DE AUR" , 12-15 septembrie 2013 , Alba Iulia - Jidvei

REGULAMENT
DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A FESTIVALULUI NAȚIONAL DE CONCURS, PENTRU INTERPRETAREA CÂNTECULUI POPULAR AUTENTIC ROMÂNESC,
STRUGURELE DE AUR”, EDIŢIA A XIII-A
ALBA IULIA – JIDVEI , 12 - 15 SEPTEMBRIE 2013


Ne aflăm la a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, ce îşi aşteaptă pretendenţii la cucerirea trofeului.
Iniţiat în anul 2001 de către conducerea SC JIDVEI SRL, având ca obiectiv special conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi artistic al zonei, acest festival naţional s-a dovedit a fi, prin evoluţia de-a lungul anilor, un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona celor două Târnave: calitatea de excepţie a vinurilor şi bunul gust artistic păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri. Festivalul a devenit o sărbătoare a cântecului adevărat în care sunt prezente tradiţii şi talente din toate zonele româneşti. La Alba Iulia, în inima ţării, se întâlnesc în fiecare an generaţii de interpreţi – celebrităţi în recital, tineri în concurs şi, nu întâmplător, prin repertorii, marii solişti care cu ani în urmă au slujit cântecul românesc.
Interpretarea cântecului popular, astăzi, nu mai este un act ritual, o integrare firească în nişte forme venite din vechime şi nici măcar o manifestare spontană ci o modalitate de satisfacere a unor dorinţe artistice.
Artistul preia piese din repertoriul general folcloric potrivit gustului său actual iar vechile zone folclorice care s-au conturat pe încetul, într-o perioadă de timp încep să-şi piardă individualitatea, caracterele lor particulare, ceea ce duce treptat la uniformizarea atlasului nostru folcloric.
De vreme ce în mediile folclorice asistăm la preluarea unor creaţii care sunt difuzate programatic, la scară naţională, prin intermediul unor mijloace moderne şi prestigioase, înseamnă că stă în puterea noastră însăşi formarea gustului artistic al celor mulţi în cadrul folclorului.
Pe lângă datoria pe care o avem de-a pune şi repune în circulaţie piese cu adevărat valoroase şi reprezentative pentru forţa de creaţie artistică a neamului nostru, avem datoria de-a pregăti pe această cale mulţimile pentru a putea primi, treptat, tot ceea ce este valoros în arta românească şi universală, nu numai în cea folclorică.
Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” reprezintă o invitaţie de-a ne apropia cu speranţă şi demnitate de cultura şi civilizaţia tradiţională materială şi spirituală ce se regăseşte în mod special aici, pe Târnava Mică, la Jidvei, într-o rezonanţă deplină dintre gesturile onorate întreprinse cu smerenie şi mândrie de aceşti „Mecenas” autentici numiţi Liviu şi Claudiu Necşulescu, ctitori moderni ai unei comunităţi tradiţionale prospere.
Reluarea continuă şi definitivă a unei tradiţii fără de care spiritualitatea acestei comunităţi ar fi cu mult mai săracă, subliniază un concept pe cât de simplu pe atât de eficient: scoate satul în lume, aducând lumea în sat.
Conceptul de unicitate al acestui festival este conferit atât de organizarea amplă, complexă a acestuia, cu implicare naţională, cât şi de substanţialitatea eforturilor organizatorilor regăsită în premiile valoroase, de nivel european.
Reunirea la această ediţie a Festivalului Naţional „Strugurele de Aur” a tot ce este mai semnificativ în domeniu, ca personalităţi din România, va constitui, poate mai mult decât până acum, un corolar cultural emblematic pentru organizator, o traducere completă a semnificaţiilor sintagmei: patrimoniu cultural naţional.
Ţinând seama de prestigiul câştigat în ediţiile precedente ale Festivalului Concurs Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, organizatorii îşi propun ridicarea nivelului de mediatizare şi apreciere a valorii concurenţilor, prin cooptarea în juriu şi organizare a unora dintre cele mai importante personalităţi din domeniul etnomuzicologic şi al culturii tradiţionale româneşti.

DESFĂŞURAREA FESTIVALULUI – REGULAMENT ORGANIZATORIC

Condiţii de participare:
Concursul, care se desfăşoară pe două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, este deschis interpreţilor amatori de muzică populară din întreaga ţară. Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi 32 de ani împliniţi. Nu se primesc în concurs artişti profesionişti.

Secţiunea I – Solişti vocali:
Concurenţii vor prezenta două piese muzicale cu acompaniament, din care una poate să fie doină (nu este obligatorie), cântec doinit, baladă sau cântec epic, iar a doua piesă să fie un cântec pe un tempo mișcat. Doina poate fi interpretată cu acompaniament.
Obligatoriu una din piese trebuie să fie o melodie cunoscută din repertoriul unor artişti consacraţi, preluată cu respect pentru linia melodică şi textul poetic, dar fără a imita, în stil propriu potrivit sensibilităţii fiecărui concurent.
Soliştii vocali pot prezenta şi un cântec special în cadrul secţiunii „Drumul Vinului, Ţara Vinului”, cântec care prin textul poetic să aducă în lumină această lume specială a oamenilor care trăiesc pentru a aduna în bobul viilor raze de soare.


Secţiunea a II-a – Solişti instrumentişti:
Concurenţii vor interpreta două piese cu acompaniament (nu este obligatoriu și doină). Una din cele două piese, obligatoriu trebuie să fie din repertoriul unor instrumentiști consacrați.

Alte informaţii
Prezentarea festivalului şi prezidarea juriului vor fi efectuate de Marioara Murărescu, iar acompaniamentul la ambele secţiuni va fi asigurat de către orchestra JIDVEI-ROMANIA, dirijată de maestrul Stelian Stoica.
Acest festival va avea două momente de desfăşurare: preselecţia şi festivalul propriu-zis.
Preselecţia va avea loc în 10 iulie 2013 în Alba-Iulia la Hotelul Cetate, începând cu ora 10:00. Toţi participanţii la preselecţie vor avea asigurată masă gratuită. Concurenţii care au vârsta mai mică de 18 ani au dreptul la un loc suplimentar la masa pregătită de organizatori. Concurenţilor care vin de la mai mult de 150 de kilometri distanţă li se va asigura cazare gratuită. Participanţii care vin de la distanţă mai mare de 150 de kilometri şi au vârsta mai mică de 18 ani pot fi cazaţi împreună cu un însoţitor.
În perioada festivalului propriu-zis, toţi concurenţii vor avea asigurate cazare şi masă pentru o persoană, însă concurenţii care vor avea mai puţin de 18 ani pot beneficia de un loc suplimentar la cazare şi masă pentru un însoţitor.
Laureaţii Festivalului Naţional de Folclor STRUGURELE DE AUR au datoria morală ca la festivalurile, concursurile şi spectacolele în care vor evolua în viitor să facă cunoscut publicului premiul pe care l-au obţinut la acest prestigios festival naţional de câte ori au ocazia, timp de cel puţin 5 ani.
De asemenea concurenții care vor intra în gala laureaților, nu au voie să lipsească la decernarea premiilor, nici la Alba Iulia și nici la Jidvei. Absența la decernare anulează premiul.
Toate zilele de concurs şi ambele gale ale laureaţilor vor fi preluate de TVR1 prin cunoscuta emisiune Tezaur Folcloric, în direct pe TVR 3, precum şi radiofonic de Radio Cluj și alte posturi de radio.
Încredinţaţi că veţi răspunde favorabil acestei invitaţii, vă asigurăm de colaborarea noastră şi în viitor.
Înscrieri
Partiturile și fisele de înscriere completate, se trimit până în data de 10 iulie 2013 la una dintre adresele poştale sau electronice de mai jos:
-Centrul de Cultură AUGUSTIN BENA din Alba-Iulia, strada Regina Maria, nr. 6, cod 510103, fax 0258-826.
-Orchestra JIDVEI-România din Sibiu, str. Ogorului, nr.66, ap. 2, cod 550145,
Telefon-fax. 0369-411.454
În mod excepţional, partiturile și fişele de înscriere completate, pot fi înmânate în ziua preselecţiei, 10 iulie 2013, unuia dintre membrii comisiei de examinare din cadrul preselecţiei.
Alte informaţii la tel. 0258-813.076; 0742-033.489; 0761-600.494; 0740-116.088; 0746-581.037 şi site www.jidvei.ro.

PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE
Alba Iulia – Prima zi de concurs şi recitaluri 12 septembrie 2012 orele 18:00
Alba Iulia – A doua zi de concurs şi recitaluri 13 septembrie 2012 orele 18:00
Alba Iulia – Gala Laureaţilor 14 septembrie 2012 orele 18:00
Jidvei – Ecoul Galei Laureaţilor 15 septembrie 2012 orele 18:00

PREMIILE FESTIVALULUI
Marele Premiu soliști vocali 7500 lei
Marele Premiu soliști instrumentiști 7500 lei
Locul I solişti vocali 5500 lei
Locul I solişti instrumentişti 5500 lei
Locul II solişti vocali 4500 lei
Locul II solişti instrumentişti 4500 lei
Locul III solişti vocali 3500 lei
Locul III solişti instrumentişti 3500 lei
Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului” 3000 lei

PREMIILE SPECIALE ALE FESTIVALULUI
Premiul Cramei Jidvei 2000 lei
Premiul special al juriului 2000 lei
Premiul de popularitate 2000 lei
Premiul special al Orchestrei Jidvei România 2000 lei
Premiul pentru cel mai autentic costum popular 2000 lei
Cu acordul conducerii S.C.Jidvei S.R.L, juriul își rezervă posibilitatea acordării unui număr de premii speciale de promovare artistică, în valoare de 500 lei fiecare, pentru concurenții care s-au prezentat promițător în concurs, dar nu s-au încadrat în limita punctajului necesar acordării premiilor de drept ale festivalului .

Coproducător                                                                                           Coorganizator
Televiziunea Română                                                                      Consiliul Judeţean Alba

Organizator şi producător
                                                                  SC Jidvei SRL



FESTIVALUL NAŢIONAL DE FOLCLOR
STRUGURELE DE AUR”, JIDVEI ROMÂNIA
EDIŢIA A XIII-A, 12 - 15 SEPTEMBRIE 2013


FIŞĂ DE ÎNSCRIERE


Numele şi prenumele:

Data şi locul naşterii:

BI/CI seria şi nr.: ___________________ CNP:

Studii:


Profesia: ________________________ Nr. Tel.:

Premii obţinute la alte festivaluri şi concursuri:




Zona etnografică reprezentată:

Repertoriul pentru concurs (3 piese):

1.___________________________________________________________

2.___________________________________________________________

3.___________________________________________________________
(nu este obligatorie)


Semnătura,





Notă: Fişele de înscriere se depun la una dintre adresele poştale sau electronice prezentate în regulamentul festivalului, disponibil pe www.jidvei.ro .
Informaţii speciale despre festival se primesc la numerele de telefon: 0258-813.076; 0742-033.489; 0761-600.494; 0740-116.088; 0758-020.555.