Festivaluri concurs muzica 2020


luni, 7 iulie 2014

Regulament - Festivalul "STRUGURELE DE AUR" , 11-14 septembrie 2014 , Alba Iulia – Jidvei

REGULAMENT
de organizare şi desfăşurare a
FESTIVALULUI NAŢIONAL DE FOLCLOR
 „STRUGURELE DE AUR”
- Concurs de interpretare vocală şi instrumentală -
 EDIŢIA A XIV-A, ALBA IULIA – JIDVEI, 11-14 septembrie 2014


Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” a fost iniţiat în anul 2001 de către conducerea SC JIDVEI SRL, având ca obiect principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc. Prin evoluţia de-a lungul anilor, festivalul s-a dovedit a fi un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona Târnavelor: calitatea de excepţie a vinurilor şi bunul gust artistic păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri, devenind o sărbătoare a cântecului autentic, în care sunt prezente tradiţii şi talente din toate zonele româneşti. La Alba Iulia, în inima ţării, se întâlnesc în fiecare an mai multe generaţii de interpreţi tineri – în concurs, personalităţi artistice de marcă – în recitaluri, iar  prin unele din piesele abordate de către concurenţi sunt prezenţi pe scenă, în faţa publicului şi mari solişti care au slujit cântecul românesc, cu ani şi ani în urmă.
În epoca actuală, folclorul îşi pierde din ce în ce mai mult din caracterul ritual şi din funcţiile ce le avea în comunitatea sătească, iar vechile zone folclorice, bine conturate odinioară, încep să-şi  piardă individualitatea şi caracterele particulare. Festivalul „Strugurele de Aur”, beneficiind de colaborarea cu specialişti şi practicanţi din domeniul folclorului muzical şi totodată de o foarte bună promovare, la scară naţională, prin intermediul unor mijloace mass-media de prestigiu, contribuie an de an la buna orientare a repertoriului concurenţilor spre piese autentice, valoroase din punct de vedere artistic şi reprezentative pentru zona din care provin. În acelaşi timp, festivalul contribuie într-o mare măsură la educare şi influenţarea în mod pozitiv a gustului publicului larg, consumator de muzică adevărată, prin repunerea în circulaţie a unor piese valoroase, din diferite zone ale ţării, consolidând şi confirmând astfel sintagma Unitate în diversitate.
Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” reprezintă totodată o invitaţie de a ne apropia cu speranţă, respect şi demnitate de cultura şi civilizaţia tradiţională materială şi spirituală, regăsită în mod fericit aici, pe Târnava Mică, la Jidvei, într-o rezonanţă deplină cu gesturile onorante întreprinse cu smerenie şi mândrie de aceşti „Mecenas” autentici numiţi Liviu şi Claudiu Necşulescu, ctitori moderni ai unei comunităţi tradiţionale prospere.
Reluarea continuă şi definitivă a acestui eveniment devenit tradiţie, fără de care spiritualitatea acestei comunităţi ar fi cu mult mai săracă, subliniază un concept pe cât de simplu pe atât de eficient: scoate satul în lume, aducând lumea în sat.
Unicitatea acestui festival este conferită şi de organizarea amplă, complexă, cu implicare naţională şi de eforturile organizatorilor regăsite în premiile valoroase, de nivel european.
Ţinând seama de prestigiul câştigat în ediţiile precedente ale Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, organizatorii îşi propun ridicarea nivelului de mediatizare şi aprecierea valorii concurenţilor, prin cooptarea în juriu şi în organizare a unora dintre cele mai importante personalităţi din domeniul etnomuzicologiei şi culturii tradiţionale româneşti.
Reunirea la această ediţie a Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” a tot ce este mai semnificativ şi reprezentativ în domeniul folclorului muzical, ca personalităţi naţionale, va constitui, poate mai mult decât până acum, un corolar cultural emblematic pentru organizator, o traducere completă a semnificaţiilor sintagmei – patrimoniu cultural naţional.

Condiţii de participare:

Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, fiind deschis interpreţilor amatori ai folclorului muzical din întreaga ţară. Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 şi 32 de ani. Nu se primesc în concurs artişti consacraţi sau profesionişti.
Festivalul va avea două momente de desfăşurare: preselecţia şi concursul propriu-zis.

Secţiunea I – Solişti vocali:
Concurenţii vor prezenta două piese muzicale. Prima piesă, fără acompaniament, va fi doină, cântec doinit, baladă sau cântec epic. După caz, se admite prezenţa unui instrument specific folcloric, cu care interpretul se poate acompania singur. A doua piesă, un cântec măsurat, într-un tempo mişcat, va fi acompaniată de orchestră (sau, după caz, de o formulă instrumentală tradiţională specifică zonei, asigurată de către concurent).
În mod obligatoriu, una din piese, trebuie să fie o melodie cunoscută, din repertoriu interpreţilor din generaţia de aur, sau a celor consacraţi, preluată pentru valoarea liniei melodice şi a textului poetic şi interpretată în stil propriu, potrivit sensibilităţii şi glasului fiecărui concurent.


Concurenţii pot prezenta şi un al treilea cântec, în cadrul secţiunii „Drumul vinului, Ţara Vinului”, cântec care prin tematică, să aducă la lumină această lume specială a oamenilor care trăiesc pentru a aduna în rodul viilor, dulceaţa razelor de soare şi aroma boabelor de struguri din podgoriile româneşti.

Secţiunea a II-a – Solişti instrumentişti:
            Concurenţii vor interpreta două piese cu acompaniament, diferite ca mişcare, ritm şi tempo. Una din cele două piese, obligatoriu trebuie să fie din repertoriul unor instrumentişti consacraţi.

Alte informaţii:
Acompaniamentul  la ambele secţiuni, va fi asigurat de către ORCHESTRA NAŢIONALĂ „JIDVEI-ROMÂNIA”, dirijată de maestrul Stelian Stoica. Partiturile şi fişele de înscriere completate, se trimit până în data de 9 iulie 2014 la una dintre adresele poştale sau electronice de mai jos:
- centrul de Cultură AUGUSTIN BENA din Alba-Iulia, strada regina Maria, nr. 6, cod 510103,
fax 0258-826.410
- orchestra JIDVEI-România din Sibiu, str. Ogorului, nr. 66, ap. 2, cod 550145
Telefon-fax. 0369-411454
Adrese de e-email:
-          strugureledeaur@jidvei.ro
-          culturaalba@yahoo.com
În mod excepţional, partiturile şi fişele de înscriere completate, pot fi înmânate în ziua preselecţiei, 9 iulie 2014, maestrului dirijor Stelian Stoica.
Alte informaţii la tel.   0258-813.076; 0761-600.494; 0753-018.333; 0763-448.880;     0746-581.037 şi site www.jidvei.ro.
Preselecţia va avea loc pe data de 9 iulie 2014 în Alba-Iulia la hotelul Cetate, începând cu ora 10:00 dimineaţa. Toţi participanţii la preselecţie vor avea asigurată masa gratuită. Concurenţii care au vârsta mai mică de 18 ani au dreptul la un loc suplimentar la masa pregătită de organizatori. Concurenţilor care vin de la mai mult de 150 de kilometri distanţă, li se va asigura cazare gratuită. Participanţii care vin de la distanţă mai mare de 150 de kilometri şi au vârsta mai mică de 18 ani pot fi cazaţi împreună cu un însoţitor.
În perioada festivalului propriu-zis, toţi concurenţii vor avea asigurate cazare şi masă pentru o persoană, însă concurenţii care vor avea mai puţin de 18 ani pot beneficia de un loc suplimentar la cazare împreună cu un însoţitor.
Laureaţii Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” au datoria morală ca la festivalurile, concursurile şi spectacolele în care vor evolua în viitor să facă cunoscut publicului premiul pe care l-au obţinut la acest prestigios festival naţional, de câte ori au ocazia, timp de cel puţin 5 ani.
De asemenea, concurenţii care vor intra în gala laureaţilor, nu au voie să lipsească la decernarea premiilor, nici la Alba Iulia şi nici la Jidvei. Absenţa la decernare anulează premiul.
Toate zilele de concurs şi ambele gale ale laureaţilor vor fi preluate de TVR1 prin cunoscuta emisiune Tezaur Folcloric, în direct pe TVR3, precum şi radiofonic de Radio Cluj şi alte posturi.


PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI

Alba Iulia – Prima zi de concurs şi recitaluri .............................11 septembrie 2014 orele 18:30
Alba Iulia – A doua zi de concurs şi recitaluri ...........................12 septembrie 2014 orele 18:30
Alba Iulia – Gala Laureaţilor ......................................................13 septembrie 2014 orele 18:30
Jidvei – Ecoul Galei Laureaţilor ................................................ 14 septembrie 2014 orele 18:30

PREMIILE FESTIVALULUI
Marele Premiu                                                                               8000 lei
Locul I solişti vocali                                                                      5000 lei
Locul I solişti instrumentişti                                                          5000 lei
Locul II solişti vocali                                                                     4000 lei
Locul II solişti instrumentişti                                                         4000 lei
Locul III solişti vocali                                                                    3000 lei
Locul III solişti instrumentişti                                                        3000 lei
Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului”                                      3000 lei





PREMIILE SPECIALE ALE FESTIVALULUI


Premiul Cramei Jidvei                                                                   2500 lei    
Premiul special al juriului                                                              2000 lei
Premiul de popularitate                                                                  2000 lei
Premiul special al Orchestrei Jidvei România                               2000 lei
Premiul pentru autenticitatea repertoriului                                    2000 lei
            Cu acordul S.C. Jidvei S.R.L, juriul îşi rezervă dreptul redistribuirii premiilor între cele două secţiuni (vocală şi instrumentală) şi posibilitatea acordării unui număr de premii speciale de promovare artistică, în valoare de 500 lei fiecare, pentru concurenţii care s-au prezentat promiţător în concurs, dar nu s-au încadrat în limita punctajului necesar acordării premiilor de drept ale festivalului.

            Vă aşteptăm cu drag la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” oferindu-vă condiţii de excepţie şi şanse egale pentru cucerirea trofeului.



      Coproducător                                                                                          Coproducător
Televiziunea Română                                                                            Consiliul judeţean Alba
Organizator şi producător

SC Jidvei SRL


FESTIVALUL NAŢIONAL DE FOLCLOR
„STRUGURELE DE AUR”, JIDVEI ROMÂNIA
EDIŢIA A XIV-A, 11 - 14 SEPTEMBRIE 2014
  
FIŞĂ DE ÎNSCRIERE


Numele şi prenumele: _________________________________________

Data şi locul naşterii: __________________________________________

BI/CI seria şi nr.: ___________________ CNP: ____________________

Studii: ____________________________________________________

__________________________________________________________

Profesia: _________________ Nr. Tel.:___________________________

Premii obţinute la alte festivaluri şi concursuri: ______________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

________________________________________________________

Zona etnografică reprezentată: ________________________________

Repertoriul pentru concurs (3 piese):

1. ______________________________________________________

2. ______________________________________________________

3. ______________________________________________________
(nu este obligatorie)

 Semnătura,





Notă: Fişele de înscriere se depun la una dintre adresele poştale sau electronice prezentate în regulamentul festivalului, disponibil pe www.jidvei.ro .
Informaţii speciale despre festival se primesc la numerele de telefon: 0258-813.076; 0742-033.489; 0761-600.494; 0740-116.088; 0758-020.555.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu