Pagini

Festivaluri concurs muzica 2018

Calendarul festivalurilor concurs de muzica 2018

FESTIVALURI 2018 JUDEŢE:

Calendarul inscrierilor la festivalurile concurs de muzica 2018

joi, 18 ianuarie 2018

Regulament - Festivalul "FLORILE CEAHLĂULUI" , 9-11 martie 2018 , Piatra-Neamţ

Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri

“FLORILE CEAHLĂULUI”

 ediţia a 30-a

9-11 martie 2018

Piatra-Neamţ
I. STRUCTURA FESTIVALULUI
Organizatori:
      Consiliul Județean Neamț
      Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț
Parteneri :
            Tele M, TeleMold, 1 TV Neamț, Turn TV, Radio Iași, Mesagerul de Neamț, ZCH News, News Allert, Stiri-Neamț, Monitorul de Neamț, Realitatea Media, Ceahlăul, Evenimentul, Ziar Piatra-Neamț, Vestea, Viața Nemțeană, Radio M, Impact FM, Magic FM.
Perioada şi locul de desfăşurare:
            Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI” , ediția 30,  va avea loc în perioada 9-11 martie 2018, la Piatra-Neamț.
II. SCOPUL FESTIVALULUI
            Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”  are drept scop:
      Revitalizarea şi promovarea tradiţiei şi folclorului din România, prin muzica vocală, instrumentală şi costumul popular românesc;
      Promovarea culegerii şi interpretării muzicii tradiţionale, dar şi reactualizarea unor piese vechi, de mare valoare şi reprezentativitate, prin interpretarea acestora de către tineri;
      Conştientizarea de către tineri a faptului că muzica tradiţională, reprezentând o valoare identitară fundamentală, formează un patrimoniu şi, ca orice patrimoniu, trebuie conservat;
      Stimularea profesorilor şi instructorilor acestor copii și tineri, profesori care, de multe ori, sunt ignoraţi, activitatea instructivă a lor nefiind apreciată aşa cum se cuvine.
III. ÎNSCRIEREA LA CONCURS

      Înscrierea la concurs se face pe baza Fişei de înscriere care poate fi descărcată de pe site-ul oficial al Festivalului, www.florile.ceahlaului.culturaneamt.ro, secţiunea Informaţii utile.
      Fișa de înscriere va fi însoțită de fișiere mp3 pe suport digital sau fișiere atașate pe          e-mail care conțin repertoriul de concurs (conform pct. IV din prezentul Regulament). În vederea evitării înregistrărilor de studio, vor fi acceptate numai înregistrări live ale vocii/interpretării instrumentale, însoțite de acompaniamentul negativului (de ex.: concurentul pornește negativul, interpretează live peste acesta și se înregistrează cu telefonul/reportofonul etc.)
      Fişa de înscriere și repertoriul de concurs  pot fi trimise pe adresa: Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ, Piatra-Neamţ, str. Ştefan cel Mare nr. 3A, 610101, prin fax la nr. 0233.214.026 sau la adresele de e-mail contact@culturaneamt.ro şi  florile.ceahlaului@culturaneamt.ro, cu menţiunea pentru Festivalul – concurs “Florile Ceahlăului” 2018, până la data de 11 februarie 2018.
      Fișa de înscriere va fi însoțită de o copie xerox după certificatul de naştere sau cartea de identitate.
      Tot până la data de 11 februarie 2018 vor fi trimise și partiturile cu acompaniamentul pieselor pe care concurenţii le vor interpreta. Partitura trebuie sa conțină obligatoriu cel puțin 3 știme diferite (3 pagini diferite):
-       1. partitura cu acompaniament (armonie/funcții);
-       2. partitura pentru viori;
-       3. partitura pentru suflători (transpusă în B).
            Partitura trebuie să fie scrisă în tonalitatea în care se va interpreta în cadrul concursului (în cazul în care concurentul va solicita interpretarea într-o altă tonalitate, va trebui să ofere partituri în tonalitatea respectivă). Partitura trebuie obligatoriu să conțină specificațiile de tempo și ritm (de ex. Hora-145, Es-tam-110, Sârba- 180 ș.a.). Se recomandă o alegere atentă a tempo-urilor de către concurenți.
      Înscrierea la Festivalul “Florile Ceahlăului” se face contra cost. Taxa de înscriere la Festival este de 70 de lei şi se poate face direct la casieria instituţiei sau la Raiffeisen Bank, în contul: RO53RZBR0000060011615674.
      Nu pot fi înscriși în concurs cei care au obţinut Premiul I (decât în cazul în care concurează la o altă categorie de vârstă decât cea pentru care s-a obţinut premiul)  sau Trofeul Festivalului  la o ediţie anterioară.
IV. DESFĂŞURAREA CONCURSULUI
            Festivalul se desfăşoară pe două secţiuni:
      Secţiunea “Canto tradiţional românesc” în cadrul căreia pot participa copii și tineri, soliști vocali de muzică populară din România, cu vârste cuprinse între 9 şi 25 ani, care vor concura în cadrul a trei categorii:
      Categoria de vârstă 9  - 14 ani;
      Categoria de vârstă 15  - 19 ani;
      Categoria de vârstă 20  - 25 ani.
            Concurenţii de la toate cele trei categorii de vârstă vor prezenta două piese:
      doină, o lucrare din categoria genului epic sau a cântecului ceremonial;
      piesă diferită ca gen, cu acompaniament de orchestră.
      Secţiunea “Instrumente populare” (vioară, acordeon, ţambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai) în cadrul căreia pot participa copii şi tineri, soliști instrumentişti de muzică populară din România, cu vârste cuprinse între 9 şi 25 ani, care vor concura în cadrul a două categorii:
      Categoria de vârstă 9-14 ani;
      Categoria de vârstă 15-25 ani.
            Pentru secţiunea instrumente populare, concurenţii vor prezenta două piese din folclorul românesc diferite ca gen, caracter şi stil:
      doină sau o piesă de factură lirică;
      piesă de virtuozitate, cu acompaniament de orchestră.
În vederea realizării preselecției naționale, odată cu Fișa de înscriere, concurenții trebuie să trimită piesele ca fișiere format mp3 pe suport digital sau atașate pe e-mail. În cazul selectării concurenților pentru etapa finală, indiferent de secţiunea la care participă (solişti vocali sau instrumentişti), piesele vor fi prezentate în interpretare vocală/instrumentală live, cu acompaniament de orchestră.  
            Concursul se va desfăşura în doua etape – preselecţia naţională (12-13 februarie 2018) şi etapa finală (9-11 martie 2018), pentru ambele secţiuni de concurs:
            1. Preselecţia
            Preselecția va avea loc în perioada 12-13 februarie 2018, pe baza fișierelor mp3 trimise de concurenți odată cu fișa de înscriere.
            Anunțarea finaliștilor se va face pe data de 15 februarie 2018.
            Rezultatul preselecţiei se va comunica direct concurenţilor, dar se va afișa şi pe paginile oficiale:
            Neparticiparea concurenţilor, solişti vocali și instrumentişti, la preselecţie, atrage după sine neparticiparea la concurs.
            2. Etapa finală
            Etapa finală a concursului va avea loc la Piatra-Neamț, în perioada 9-11 martie 2018 și se va desfășura după un program pe care organizatorii îl vor anunța ulterior.
            Portul popular specific zonei de provenienţă a concurentului este obligatoriu (va fi unul dintre criteriile de apreciere şi notare a interpreţilor).
            Timpul alocat fiecărui participant la etapa finală este de 5-7 minute.
            Acompaniamentul muzical în cadrul etapei finale (repetiții și concurs) va fi asigurat de Orchestra Ansamblului folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

V. JURIUL
            Juriul Festivalului va fi format din specialişti în domeniu, oameni de cultură şi  reprezentanţi ai organizatorilor. 
            Preşedintele juriului celei de-a 30-a ediţii a Festivalului va fi prof. dr. Elise Stan – etnomuzicolog şi realizator TV.
            În jurizarea prestaţiei concurenţilor se va ţine cont de următoarele criterii:
      interpretarea corectă din punct de vedere intonaţional;
      calităţile vocale la soliștii vocali;
      tehnica la soliștii instrumentiști;
      calitatea repertoriului;
      stilul interpretativ tradiţional;
      respirația și frazarea muzicală;
      dicția;
      frumuseţea şi autenticitatea costumului popular purtat de interpret;
      ţinuta scenică.
            Clasamentul final va fi făcut public numai pe scenă, la Gala laureaţilor.
            Hotărârile juriului sunt definitive şi fără drept de contestare.

VI. PREMIILE

            Toţi participanţii la Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului” vor primi diplome de participare.
            Se vor acorda premii şi menţiuni la toate secţiunile şi categoriile Festivalului, valoarea lor urmând a fi comunicată ulterior.
            Trofeul Festivalului-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului” se va acorda celui mai bun concurent, indiferent de secţiunea la care participă (solişti vocali sau instrumentişti).
            Câştigătorul Trofeului Festivalului nu va mai putea concura la ediţiile următoare, dar va putea participa ca invitat la spectacolul de gală al ediţiei din anul următor.
            Câştigătorii premiilor I la ambele secțiuni vor avea dreptul să participe în concurs la ediţiile viitoare ale Festivalului doar dacă vor concura la o altă categorie de vârstă.
            Juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui sau de a nu acorda unele premii.
            La solicitarea unor sponsori, de a oferi premii, organizatorii îşi rezervă dreptul de a mări numărul şi valoarea premiilor.

 Mențiuni
·        Participanţii la Festival vor respecta întocmai precizările Regulamentului şi ale organizatorilor privind programul de repetiţii, orele şi condiţiile de deplasare, ordinea intrarii în scenă şi programul în afara evoluţiei artistice de pe scena Festivalului.
·        Laureaţii care nu vor fi prezenţi la Gala de decenare a premiilor vor fi descalificaţi.
·        Orice abatere de la Regulamentul Festivalului duce automat la eliminarea din concurs, fără drept de apel.
·        Cheltuielile de cazare şi masă pentru concurenţii din alte judeţe vor fi suportate de organizatori.
·        Concurenţii cu vârsta de până la 18 ani au dreptul la un singur însoţitor pentru care organizatorii plătesc cazarea şi masa.
·        Cheltuielile de transport vor fi suportate de participanţi sau de către instituţiile pe care le reprezintă.
·        Relaţii suplimentare: la sediul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, Piatra-Neamţ, str. Ştefan cel Mare, nr. 3 A, tel./fax: 0233.214.026 şi pe adresele oficiale:
                                                                                                Manager,

                              Carmen-Elena Nastasă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu